ORDINARY
WINNER
Žít bez bolesti, mít možnost hýbat se a skrz své tělo poznávat svět.
Staňte se opět svobodný ve svém těle.

Je pohyb v dnešní době vůbec důležitý?

Rozsáhlá studie z Clevelandu z roku 2018 “JAMA Network Open“ vysvětluje, že “necvičit je v dnešní době daleko horší pro naše zdraví než kouření”.

clanek-grafika-03.png

Pro pohyb se naše tělo vyvíjelo tisíce let a sedět víc jak osm hodin denně znamenalo v minulosti jasnou smrt. Buď jsme umřeli hlady nebo nás sežrala dravá šelma (popř. manželka), převaha sedavá práce se pro naše tělo nikdy nehodila.

Na pohybu bylo závislé celé fungování člověka po celou historii lidstva. Dnes se (bohužel/bohudík) vše zrychluje, nemáme už fronty na banány ani nemusíme do práce šlapat 2 hodiny pěšky. Na nákup nám stačí sednout k internetu a do práce či kamkoliv jinam sedneme do auta nebo MHD.

Z našeho života zmizely šelmy s ostrýma zubama a pokud jde o šéfa, ten nás naopak dnes spíš nutí sedět. Přirozený pohyb celkově mizí, sezení přibývá – a naše tělo na to reaguje.

clanek-grafika-04.png

Když jsem v roce 2010 začínal jako fitness trenér, tvarování postavy bylo na prvním místě pro většinu mých klientů. Cítit se dobře ve svém těle, neboli vypadat dobře rozhodně patří k tomu, aby se člověk cítil svobodný ve svém těle, ale na prvním místě se dnes pojí s pohybem hlavně zdraví!

Není dnes pomalu nikdo, kdo by se nesetkal za svůj život s bolestí zad, migrénou či dlouhotrvající únavou. A nedostatek pohybu jde s těmito zdravotními problémy ruku v ruce.

 

Jak na pohyb?

Co se týče pohybu, na prvním místě musí být vždy ZDRAVÍ. Bohužel se dnes často setkávám s tím, že lidi nejdříve začnou běhat, ale jak to většinou končí jsme zmínili v předchozím článku. Běh je rozhodně skvělý přirozený pohyb, je na něj ovšem potřeba naše tělo připravit.

clanek-grafika-05.png

clanek-grafika-06.png

Na prvním místě je potřeba vrátit našemu tělu přirozenou pružnost a opět rozhýbat (remobilizovat) naše klouby. Je potřeba si uvědomit, že kloub je na těle proto, aby se to ,,tam" hýbalo. Právě nadměrné stažení našich kloubů a zatuhnutí svalů je tím hlavním zdrojem bolesti.

clanek-grafika-07.png

A proč ty svaly teda tuhnou? Hlavní příčinou je nedostatek pohybu a svalová slabost. Proto je potřeba pružnost spojit s rozvojem SÍLY. Opakem nemoci je Moc – neboli mít sílu – mít věci pod kontrolou! Rozvoj tělesné síly je propojený i se sílou vnitřní. Proto v antice byly sochy samý sval.

clanek-grafika-08.png

Nám jde primárně o funkční sílu, abychom nejenom postavu tvarovali, ale aby naše tělo opět začalo fungovat jako důmyslný kladkostroj, který nám pomůže od bolesti, umožní cestu k volnému pohybu a ke všemu nám bude vracet přirozenou krásu našeho těla.

clanek-grafika-09.png

A posledním aspektem zdraví je rozvoj kondice. Vše, co se v našem těle děje, vyžaduje určitý rytmus. Tep našeho srdce, nádech a výdech, usnutí a probuzení, střídání pravé a levé nohy při pohybu. To vše je život, to vše je pohyb.

Je velice zajímavé, že několik starších lidí se mi svěřilo, že největší zhoršení zdraví přišlo vždy v momentě, když se přestali hýbat. A naopak víte co udržuje starší lidi vitální? Právě udržování fyzické i duševní kondice v přímém spojení s vitalitou a dlouhým a šťastným životem člověka.

Chceš vědět jak do toho? Chceš být i ty zdravý a svobodný ve svém těle?

ORDINARY WINNER

 

Je pohyb v dnešní době vůbec důležitý?

Pro pohyb se naše tělo vyvíjelo tisíce let a sedět víc jak osm hodin denně znamenalo v minulosti jasnou... Číst článek

Jak funguje tvarování postavy?

Všechny známé diety a nástroje na hubnutí jsou založené vždy na stejném principu, a to na... Číst článek

Těžké časy a jak jich využít..?

V dnešní době plné stresu, kdy máme všichni samé povinnosti a málo času asi nikdo z nás nečekal... Číst článek

NAJDI SVOJI CESTU Poznej sám sebe